

De wethouders van de 20 deelnemende Friese gemeenten zijn vanmiddag eenstemmig tot dat oordeel gekomen: het Fries Actieplan Zorg voor Jeugd (2018-2020) kan van start. Daarmee is de Friese aanvraag binnen het landelijke Programma Zorg voor Jeugd compleet en kan gedurende drie jaar aanspraak worden gemaakt op een budget van 1.373.904 euro per jaar. De goedkeuring vond plaats in het Portefeuillehoudersoverleg Sociaal Domein Fryslân.
Voor de uitvoering is in de periode 2018 tot en met 2020 landelijk een bedrag van €108 miljoen via het Transformatiefonds beschikbaar om de vernieuwing en verbetering van de jeugdhulp te ondersteunen. Om voor een bijdrage in aanmerking te komen, worden ‘Regionale deals Jeugd’ gesloten. Daarvoor hebben jeugdhulpregio’s een driejarig transformatieplan opgesteld dat aansluit op de actielijnen van het programma ‘Zorg voor de Jeugd’. Het Fries Actieplan Jeugdzorg "Foar Fryske Bern" is ontstaan uit een samenwerking van de 20 Friese gemeenten, Sociaal Domein Fryslân, aanbieders van jeugdhulp, verwijzers, onderwijs en zorgbelang Fryslân. Formeel is de gemeente Leeuwarden verantwoordelijk voor de indiening van het actieplan, maar het betreft duidelijk de gehele provincie Friesland. Bij de uitvoering wordt gebruik gemaakt van de structuur van de centrumregeling Sociaal Domein Fryslân.
Het Fries Actieplan Zorg voor Jeugd "Foar Fryske Bern" vloeit voort uit het in april 2018 verschenen landelijke Programma Zorg voor Jeugd van het Ministerie van VWS. In de uitvoering van dat ambitieuze programma hebben de 42 Jeugdzorgregio’s een belangrijke rol gekregen. In het programma is een zestal concrete doelen geformuleerd:
- betere toegang tot jeugdhulp voor kinderen en gezinnen;
- meer kinderen zo thuis mogelijk laten opgroeien;
- alle kinderen de kans bieden zich optimaal te ontwikkelen;
- kwetsbare jongeren beter op weg helpen zelfstandig te worden;
- jeugdigen beter beschermen als hun ontwikkeling gevaar loopt;
- investeren in vakmanschap van jeugdprofessionals.
13 Friese bestuurders bezochten op 14 februari de Nachtopvang, de Crisisopvang en een Beschermd Wonen locatie.
Sociaal Domein Fryslân organiseerde vandaag, 22 november 2018, voor gemeenten een startbijeenkomst om het landelijk actieprogramma ‘Geweld hoort nergens thuis’ uit te rollen in Fryslân.
Tussen 29 augustus 2018 en 5 september 2018 is er een technisch probleem geweest tussen het GGK en de software
Vanaf 2019 vindt een aanscherping van de wet Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling plaats.