

Vanaf 2019 vindt een aanscherping van de wet Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling plaats. Op 2 juli 2018 hebben de beroepsgroepen die werken met de meldcode hun afwegingskaders aangeboden aan minister De Jonge. De meldcode bevat nu een afwegingskader toegespitst op de eigen beroepspraktijk. Hiermee kunnen beroepskrachten afwegen of het noodzakelijk is een melding te doen bij Veilig Thuis. Het expertisecentrum Bescherming en Veiligheid gaat extra voorlichtingen en training geven over de verbeterde meldcode en het afwegingskader.
Het doel van de verbeterde meldcode is: slachtoffers beter en eerder in beeld hebben, sneller kunnen helpen en de veiligheid over langere tijd beter kunnen monitoren. Minister De Jonge: ‘We moeten alles uit de kast halen om signalen van geweld en verwaarlozing eerder en beter in beeld te krijgen. Professionals hebben daar een cruciale rol in. De verbeterde meldcode gaat hen helpen om op tijd in actie te komen.’ Ook de werkwijze van Veilig Thuis gaat veranderen. Zij krijgt een radarfunctie. Daarom is het belangrijk om vermoedens van ernstig huiselijk geweld en kindermishandeling altijd te melden bij Veilig Thuis. In de training en voorlichtingsbijeenkomsten krijgt u informatie over de werkwijze en radarfunctie.
Vanaf 1 januari 2019 zijn beroepskrachten in de gezondheidszorg, kinderopvang, maatschappelijke ondersteuning, jeugdhulp, justitie en het onderwijs verplicht met de verbeterde meldcode te werken. Tot 1 januari kunnen zij daarmee ervaring opdoen. Organisaties kunnen zich tot 1 januari voorbereiden op de nieuwe werkwijze.
Voorlichting afwegingskader en meldcode
1 oktober 15.30 uur tot 17.00 uur of op
26 november 15.30 uur tot 17.00 uur
Kosten: € 25,-
Training Signaleren Huiselijk Geweld, kindermishandeling, ouderenmishandeling Meldcode en afwegingskader
15 november 9.00 uur tot 12.30 uur
Kosten: € 90,- (inclusief reader)
Locatie: Expertisecentrum Bescherming en Veiligheid, Tesselschadestraat 2 in Leeuwarden
Je kunt je aanmelding voor een training door een mail te sturen naar expertisecentrum@regiecentrumbv.nl . Vermeld de datum van de training, jouw functie en de naam van de organisatie waarvoor je werk, jouw contactgegevens en de adresgegevens voor de factuur. Er is plaats voor 12-14 deelnemers. De training gaat door bij minimaal 8 aanmeldingen.
Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact op met het Expertisecentrum! Je kunt bellen met Amerins Dikken (06 484 697 21) of Anna Maat ( 06 134 21 837) en mailen naar expertisecentrum@regiecentrumbv.nl
Kijk voor meer informatie ook op www.regiecentrumbv.nl of op facebook.com/veiligthuisfriesland
13 Friese bestuurders bezochten op 14 februari de Nachtopvang, de Crisisopvang en een Beschermd Wonen locatie.
Sociaal Domein Fryslân organiseerde vandaag, 22 november 2018, voor gemeenten een startbijeenkomst om het landelijk actieprogramma ‘Geweld hoort nergens thuis’ uit te rollen in Fryslân.
Tussen 29 augustus 2018 en 5 september 2018 is er een technisch probleem geweest tussen het GGK en de software